Tuesday, May 19, 2015

Ποιο θα είναι το φινάλε για την Ελλάδα;

Ποιο θα είναι το φινάλε για την Ελλάδα;
- Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωπυρώσει τους φόβους ότι, αν χρεοκοπήσει, η Ευρωζώνη θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει. Έτσι, η ‘Αθήνα’ αιτιολογεί ότι η ΕΕ θα προτιμήσει την διάσωση της Ελλάδας παρά το ρίσκο ενός πιθανού ‘Αρμαγεδδώνα’.
- Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να καταρρεύσει επειδή ο προϋπολογισμός της θα εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειμμα, ακόμη και αν δεν είχε κανένα χρέος. Έτσι, αν χρεοκοπήσει, απλά οι Έλληνες θα υποστούν ακόμα χειρότερα μέτρα λιτότητας.
- Η Ε.Ε. το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και προσπαθεί να ‘στερήσει’ χρήματα από την Ελλάδα, να την ‘αποστραγγίσει’ από ρευστότητα ώστε να την αναγκάσει να συνθηκολογήσει.
- Περιμένω ότι η κυβέρνηση τελικά θα συνειδητοποιήσει ότι η  θέση της είναι απελπιστική και θα παραιτηθεί από περαιτέρω απαιτήσεις - ίσως μετά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος- για να πάρει την έγκριση από το λαό να  υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Τα πρακτικά της RBA δείχνουν μία ήπια τάση για ‘ποσοτική χαλάρωση’
- Η έκφραση ‘τάση για χαλάρωση’ αφαιρέθηκε επίτηδες, αλλά η RBA εξακολουθεί  να έχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση.
- Το AUD αποδυναμώθηκε σημαντικά μετά την έκθεσή αλλά σύντομα ξαναγύρισε στα αρχικά του επίπεδα. Θα παραμείνω bearish (ο Marshall).
NZ- οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι να αυξηθεί ελαφρώς στο Q2 (Δεύτερο τρίμηνο του 2015).

- Ο Wheeler της RBNZ  είπε ότι θα μειώσει τα βασικά επιτόκια αν ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της Νεοζηλανδέζικης οικονομίας, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι η περίπτωση, γι’αυτό και το NZD ενισχύεται. Προτιμώ NZD σε σχέση με AUD (ο Marshall).
• Σήμερα:

- Ευρωζώνη: Γερμανία- ZEW έρευνα η οποία  αναμένεται να ανακοινωθεί ασθενής= EUR-αρνητικό.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο: ΔΤΚ για το μήνα Απρίλιο που αναμένεται να παραμείνει στο 0% σε ετήσια βάση, GBP ουδέτερο.
- ΗΠΑ: Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών και οικοδομικών αδειών για τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά, θα μπορούσε να είναι κάτι θετικό για το USD.
- Ομιλητές: Riksbank Διοικητής Ingves, Κεντρική Τράπεζα του Καναδά Poloz

No comments:

Post a Comment